lauantai 24. marraskuuta 2012

Tunnelukossa

Tutustuin termiin "tunnelukko" joskus vuosia sitten. Tunnelukko on "lapsuudessa ja nuoruudessa opittu tapa reagoida, kokea, tuntea, ajatella ja käyttäytyä. Tunteemme eivät ole varsinainen ongelma, vaan se, miten tunnelukot saavat meidät lapsenkaltaisesti välttelemään, antautumaan ja hyökkäämään kohtaamissamme tilanteissa. Nämä keinot ovat aikuisiällä haitallisia ja toimivat itseämme vastaan." Psykologiasta kiinnostuneena lainasin kirjastosta tunnelukoista kertovan kirjan ja tein siitä testin. Näytin testin tulosta terapeutilleni, mutta emme koskaan käsitelleet sitä(kään). Nykyään suhtaudun koko testiin aika skeptisesti. Luulen, että jokainen saa siitä tulokseksi jonkinasteisen tunnelukon. Myös tunnelukkojen kuvaukset ovat sitä tasoa, että saattaavat vaikuttaa kuten horoskooppien on tarkoitus; jokainen kuvaus on niin epämääräinen, että ne sopivat tavalla tai toisella lähes kaikkiin. Tein nyt kuitenkin tunnelukkotestin pitkästä aikaa ja tässä tulos. Ne kohdat, joiden en koe sopivan minuun ollenkaan ovat yliviivattuja ja ne alleviivattuja, joiden koen sopivan erityisen vahvasti.

Rankaisevuus
Tunnelukon voimakkuus: erittäin vahva
Olet hyvin ankara itsellesi ja rankaiset itseäsi jos toimit väärin. Olet usein vihainen itsellesi ja moitit itseäsi tekemistäsi virheistä. Saatat miettiä tekemisiäsi jälkikäteen, ja tuntea syyllisyyttä tai häpeää siitä miten olet toiminut. Saatat olla vihainen itsellesi koska olet joskus heikko, tunteellinen tai tarvitseva. Jos jotain pahaa tapahtuu sinulle, saatat ajatella että se oli ansaittua, etkä kaipaa myötätuntoa tai sääliä. Saatat olla rankaiseva myös lähimmäisiäsi kohtaan. Lapsesi saattavat kuulla kunniansa jos asiat eivät mene mielesi mukaan. Sinun on vaikea antaa anteeksi itsellesi ja toisille etkä hyväksy puolusteluja kovin helposti. 

Pienimmänkin "virheen" jahkaaminen on niin kovin tuttua. Tosin yksi ongelmistani on päinvastoin se, että annan toisille aivan liian helpolla anteeksi ja onnistun kääntämään koko asian vain omaksi syykseni. Pohjimmiltani kaipaan myös myötätuntoa hävettävän paljon.

Ulkopuolisuus
Tunnelukon voimakkuus: erittäin vahva
Tunnet usein ahdistusta sosiaalisissa tilanteissa ja se saa sinut välttelemään niitä. Ehkä tunnet itsesi erilaiseksi, muita huonommaksi keskustelijaksi ja siksi ulkopuoliseksi. Uusien ihmisten kanssa tunnet olosi epämukavaksi ja hermostuneeksi etkä oikein tiedä mitä sanoisit. Saatat arkailla huomion kohteena olemista ja jännittää esiintymistä. Ahdistuneena mietit mitä muut ajattelevat sinusta. Hermostuneena et kykene käyttämään sosiaalisia taitojasi vaan menetät varmuutesi ja vetäydyt. Olet ehkä tottunut välttelemään kanssakäymisiä ja sosiaalisia tilanteita siinä määrin että se tuntuu ihan luonnolliselta - kuitenkin jokin sinussa kaipaa samalla läheisempää yhteyttä kanssaihmisiin. Ryhmässä saatat teeskennellä olevasi enemmän muiden kaltainen tai haluat antaa hyvän vaikutelman itsestäsi. Saatat hankkiutua työskentelemään tehtävissä, jossa ei vaadita paljon vuorovaikutusta. Läheisissä suhteissa tunnet olosi varmemmaksi ja levollisemmaksi - voit olla enemmän oma itsesi. Toistuvat ulkopuolisuuden kokemukset vahvistavat tunnelukkoasi ja se saa sinut välttelemään entistä enemmän ikäviä sosiaalisia tilanteita.

Tämän tunnelukon sain erittäin vahvana jo vuosia sitten. En yliviivannut mitään, sillä en keksi kuvauksesta mitään muutettavaa, enkä myöskään alleviivannut, sillä kaikki sopi yhtä hyvin. Se olen minä ja varmaan jokainen, jolla on sosiaalisten tilanteiden pelko. Kokemus ulkopuolisuudesta on minulla hyvin voimakas, eikä se valitettavasti ole kokonaan kuviteltua. En ole vielä koskaan henkilökohtaisesti tavannut ihmistä, jonka kanssa tuntisin olevani samanlainen. Ulkopuolisuuden kokemuksen vahvistamisesta käy kanssaihmisten toistuvat huomauttelut hiljaisuudesta ja ujoudesta. Yleensä, kun jotkut päättävät minua vioistani valistaa, jätän pois pienimmätkin yritykset tutustua kyseisiin henkilöihin. Pidän myös hyvin harvoista ihmisistä, mikä vaikuttaa myös tutustumisyrityksiini.

Pessimistisyys
Tunnelukon voimakkuus: erittäin vahva
Olet pessimisti, ja kiinnität huomiota enemmän elämäsi kielteisiin kuin positiivisiin asioihin. Olet kova huolehtimaan ja murehdit tulevia tapahtumia tai tilanteita. Jos asiat tuntuvat menevän hyvin, se vaikuttaa vain väliaikaiselta. Jos jotain hyvää tapahtuu. odotat että jotain pahaa on tapahtumassa seuraavaksi. Pelkäät, että saatat tehdä päätöksiä jotka johtavat kriisiin tai katastrofiin. Pelkäät virheitä ja pyrit siksi olemaan mahdollisimman huolellinen.

Tämä on oikeastaan masennuksen ääni, joka puhuu. Mikään ei tule onnistumaan millään tavalla koskaan.

Emotionaalinen estyneisyys 
Tunnelukon voimakkuus: vahva
Sinun on vaikea ilmaista tunteitasi spontaanisti. Sinusta on hämmentävää ilmaista positiivisia kiintymyksen tai välittämisen tunteita toisille ihmisille. Uskot että tunteet on parempi pitää sisällään ja siksi pyrit kontrolloimaan itseäsi, varsinkin muiden seurassa. Sisällesi on luultavasti kertynyt paljon vihaa ja mielipahaa, joka on ilmaisematta. Sinusta saattaa tuntua että olet kuin painetynnyri, joka saattaa purkautua milloin tahansa, siksi yrität hallita tekemisiäsi ja tunteitasi.

Parisuhde on pakottanut positiivisten tunteiden ilmaisuun. Sen sijaan suru ja viha pysyvät tiiviisti lukittuna sisälle. Surua voi sentään itsekseen nyyhkyttää pihalle, mutta päähäni on tosiaan kerääntynyt niin paljon vihaa, ettei mikään säkin hakkaaminen sitä helpota. Luulen terveen vihan jääneen lukkojen taakse siksi, että lapsuudenkodissa sitä ei saanut ilmaista kukaan muu kuin isäni. Kaikkien muiden kohdalla siitä seurasi jonkinasteinen rangaistus. Myös muinoin peruskoulussa kiusaamisaikoina ja nykyään asiakaspalvelussa täytyy jatkuvasti teeskennellä, ettei välitä, vaikka olisi ihan halkeamispisteessä. Täytyy sanoa, että ymmärrän ihmisiä, jotka kilahtavat lopullisesti ja saapuvat paikanpäälle aseen kanssa.


Vajavuus
Tunnelukon voimakkuus: vahva
Olemassaoloasi leimaa arvottomuuden kokemus, joka ilmenee uskomuksena omasta kelvottomuudesta. Saatat puhua itsestäsi alentavaan sävyyn, olet kriittinen, ankara ja vihainen itsellesi. Ikään kuin sinussa olisi sisimmässäsi jotain häpeällistä ja vastenmielistä, joka pitää piilossa. Luultavasti peittelet ongelmiasi ja virheitäsi ja välttelet niistä puhumista ettei häpeän tunne valtaisi sinua. Joudut pitämään todelliset tunteesi ja ajatuksesi salassa, et halua myöntää muille olevasi tunteellinen tai tarvitseva ihminen. Esität ihmisille muuta kuin todella olet ja samalla pelkäät paljastumista. Koet muiden sanomiset herkästi arvosteluna ja kritiikkinä, jolloin vajavuuden tunteesi saattaa saada sinut suuttumaan. Ehkä hyökkäät vajavuuden tunnettasi vastaan olemalla kriittinen ja vähättelevä muita kohtaan - myös kumppaniasi tai lapsiasi kohtaan. Saatat tuntea vetovoimaa torjuviin ja kriittisiin ihmisiin, jotka entisestään voimistavat vajavuuden tunnelukkoasi.

En tiedä itsekään mitä niin häpeän, että (varsinkin sosiaalisissa tilanteissa) tunnen olevani limainen ja ällöttävä. Olemassaoloani kenties? Loukkaannun myös herkästi (vaikken sitä näytäkään) ja minun on vaikea erottaa, milloin joku tarkoittaa olla ilkeä ja milloin ei. Valitettavasti olen myös vähättelevä ja jopa ylimielinen, koska kriittisyys tosiaan helpottaa oloani. On mukava huomata, että muut ovat aivan yhtä huonoja ihmisiä kuin minä.

Epäonnistuminen
Tunnelukon voimakkuus: vahva
Uskot olevasi tuomittu epäonnistumaan, ikään kuin sinulta puuttuisi jotain olennaisia taitoja tai kykyjä. Olet saattanut oppia välttelemään haasteita tai vaikeita tehtäviä epäonnistumisen pelossa. Saatat uskoa että et osaa tai et kykene tekemään jotain, ja siksi viivyttelet etkä ole halukas yrittämään tosissasi. Saatat verrata itseäsi muihin ja pitää itseäsi epäonnistuneena, huonompana tai lahjattomampana kuin toiset. Ajattelet että toiset ovat menestyneet paremmin, etkä anna arvoa omille saavutuksillesi - aina löytyy joku joka on menestynyt tai pärjännyt paremmin. Epäonnistumien tunnelukko näyttäytyy varsinkin työelämässä. Saatat vältellä uralla etenemistä, haasteiden ottamista, ylennyksiä, työhön sitoutumista tai aloitteellisuutta. Saatat yrittää kompensoida epäonnistumisen tunnetta vaatimalla itseltäsi hyviä suorituksia ja virheettömyyttä. Ajan myötä usko omaan itseen heikkenee ja epäonnistumisen tunnelukko voimistuu jokaisen epäonnistumiseksi koetun tilanteen myötä. 

Vaikka pelkäänkin, olen samalla niin kunnianhimoinen, että piiskaan itseni vaikka sitten epäonnistumiseen. Se on sitä liikojen vaatimista.

Kaltoin kohtelu
Tunnelukon voimakkuus: vahva
Pelkäät, että ihmiset haavoittavat, huijaavat, loukkaavat, pahoinpitelevät tai käyttävät sinua jollain tavoin hyväkseen. Et luultavasti koe oloasi luottavaiseksi ja turvalliseksi vaan näet uhkakuvia ihmissuhteissasi. Sinun on yleensä vaikea luottaa ihmisiin. Saatat suhtautua epäillen toisten aikomuksiin ja uskot läheistesi pettävän sinut tavalla tai toisella. Et päästä ketään lähellesi etkä uskalla avautua ihmissuhteissasi. Olet varovainen ja saatat testata ovatko ihmiset luottamuksesi arvoisia. Saatat kuitenkin viehättyä ihmisistä jotka ovat hyväksikäyttäjiä ja annat heidän kohdella itseäsi huonosti. Toistuvat hyväksikäytön kokemukset vahvistavat tunnelukkoa ja syövät omanarvon tunnetta. Tämä voi johtaa siihen, että sinun on vaikea päästä suhteesta jossa sinua kohdellaan kaltoin.

Tämä ei yhtään helpota uusiin ihmisiin tutustumista. Onneksi en kuitenkaan viehäty kusipäistä, vaan etsin pääasiassa turvallista kumppania, johon säälittävästi ripustautua. Yksi asia, jota jaksan yhä hämmästellä on se, että olen tosiaan päästänyt toisen ihmisen lähelleni. Välillä havahdun tajuamaan, että jossain vaiheessa olen suojamuurini laskenut, ja sitten pitääkin hieraista silmiä. Onko tuo mies varmasti olemassa? Missä vaiheessa se noin lähelle tuli?

Vaativuus
Tunnelukon voimakkuus: vahva
Olet vaativa itseäsi kohtaan, vaikka luultavasti itse pidät vaativuuttasi ihan kohtuullisena. Sinusta tuntuu, että koko ajan on tehtävä jotain, saatava aikaan tai pidettävä asiat ja tavarat järjestyksessä. Et voi olla tyytyväinen itseesi jos et täytä vaatimuksiasi - siksi tuntuu ettei mikään koskaan riitä, aina on jotain tavoittelemisen arvoista. Riittämättömyyden, epäonnistumisen, huonommuuden ja häpeän tunteet vaanivat ja iskevät ellet yllä koviin vaatimuksiisi. Ponnistelet välttääksesi näitä ikäviä tunteita ja se aiheuttaa sinulle ahdistusta ja stressiä. Stressi saattaa ilmetä erilaisina fyysisinä oireina - unettomuutena, väsymyksenä, korkeana verenpaineena, vatsahaavana tai paniikkikohtauksina. Sinun on vaikea rentoutua ja vain nauttia elämästä. Saatat olla enimmäkseen turhautunut ja ärtynyt itseesi ja toisiin. Elämä on suorittamista, ja uskot että se joskus tuo sinulle palkinnon - vapauden tai täydellisyyden. Loppujen lopuksi saavutukset kuitenkin tuntuvat tyhjiltä ja hamuat seuraavia tehtäviä ja haasteita. Jos päätät menestyä jossain, luultavasti menestyt siinä - osaamatta kuitenkaan pysähtyä nauttimaan menestyksestä. Ehkä lyöt laimin ystäviäsi tai läheisiäsi - koska et ehdi rentoutua ja antaa toisille aikaasi.

Olen sotkuinen, enkä stressaa tavaroiden järjestyksestä.

Uhrautuminen
Tunnelukon voimakkuus: keskivahva
Olet oppinut huomioimaan toisten tarpeita herkästi ja niinpä omat tarpeesi jäävät helposti sivuun. Jos asetat omat tarpeesi etusijalle, tunnet todennäköisesti syyllisyyden tunteita. Uhraudut, jotta et joutusi kokemaan syyllisyyttä siitä, että et ole huomioinut riittävästi toisia. Uhraudut omasta tahdostasi, et toisten vaatimuksesta, koska muiden tarpeet yksinkertaisesti ylittävät omasi. Saatat olla luonnostasi empaattinen, etkä halua toisten kokevan mielipahaa. Koet itsesi vahvaksi ja kannat vastuuta toisten hyvinvoinnista. Sinun on helppo olla toisia kohtaan ymmärtäväinen ja myötätuntoinen. Kuuntelet yleensä toisten ongelmia ja kerrot omistasi vähän.

Saatan olla täällä kusipää, mutta oikeasti olen ulospäin niin kiltti, että minua pidetään valitettavan harmittona. Sellaisena kilttinä ressukkana, jonka päälle voi kaataa kaikki huolensa. Enpä minä kai täysin kusipää olekaan, sillä (valitettavasti) tunnen syyllisyyttä toisen mielen pahoittamisesta riippumatta siitä, onko hän ensin pahoittanut minun. En juuri koskaan sanokaan takaisin, vaan pidän jälleen kerran vihan kannen paikoillaan. Ajattelen liikaa, miltä muista tuntuu tai mitä huonoja asioita puoliensa pitämisestä voikaan seurata.

Hylkääminen
Tunnelukon voimakkuus: keskivahva
Menetyksen pelko ohjaa elämääsi - olet huolissasi yksin jäämisestä. Uskot että läheisesi kuolevat tai jättävät sinut. Pelkäät jääväsi yksin ja luultavasti takerrut läheisiin ihmisiisi, mutta samalla karkotat heidät luotasi; pahin pelkosi on kuin itseään toteuttava ennuste. Menettämisen pelkoa seuraa luottamuksen puute joka tulee usein ilmi kontrollointina, omistushaluisuutena ja mustasukkaisuutena. Riippuvuudet voivat olla selviytymiskeinosi, joilla yksinolon aiheuttama ahdistus tuntuu siedettävämmältä. Koet suhteisiin kuuluvat tavalliset erotilanteet ahdistaviksi etkä luota siihen että suhde kestäisi erot. Tulkitset herkästi toisen tekemisiä tai tekemättä jättämisiä eroaikeiksi ja saatat ylireagoida niihin, vaikkapa siihen kun toinen ei vastaa puheluusi tai tekstiviestiisi. Vaikka suhde olisi vakaa, se luultavasti tuntuu vain väliaikaiselta - ikään kuin se olisi koko ajan vaakalaudalla. Saatat itse epätoivoissasi uhata erolla, ikään kuin testataksesi odotustasi - joko suhde nyt päättyy. Menetyksien myötä tunnelukko vahvistuu ja alat uskoa ettei mistään löydy kestävää suhdetta.

Kun aloitimme seurustelun, oli suhde tätä yhtä rumbaa. Olen ihmeissäni, ettei Höpö jättänyt tätä hullua ämmää silloin. Olin kamala epävarma kyylä, joka oli varma, että ukko oli vaihtamassa toiseen tai oli kymmenen minuuttia kiehnäämättä, koska aikoo jättää. Olen aika hyvin päässyt tästä eroon, vaikka keskivahva näkyy vielä olevan.

Alistuminen 
Tunnelukon voimakkuus: keskivahva
Sinusta tuntuu että sinun pitää olla mieliksi läheisillesi, ystävillesi, työkavereillesi, jopa ventovieraille. Et halua olla hankala vaan kiltti ja mukava, niinpä myönnyt helposti asioihin jotka eivät tunnu sinusta erityisen tärkeiltä. Sinun voi olla vaikea pitää puoliasi niin pienissä kuin isoissa asioissa. Antaudut enemmän tai vähemmän toisten kontrolloitavaksi, koska haluat välttää ikävän seuraamuksen. Et ilmaise avoimesti tarpeitasi, koska et pidä niitä tärkeinä. Piilotat tunteitasi, varsinkin vihan tunnetta, mikä saa sinut välttelemään konflikteja. Vihan tukahduttaminen johtaa sen patoutumiseen, joka yleensä purkautuu joko passiivisena vihan ilmaisuna kuten pienimuotoisena kostamisena, juoruamisena, viivästelynä, kiukutteluna tai yllättävinä agressiivisina kiukunpurkauksina. Viha voi synnyttää myös halua kapinoida ja uhmata tahoja, jotka koet auktoriteetiksi (esim. esimiehet, viranomaiset, puoliso). Ihmissuhteissasi toiset ovat yleensä niskan päällä. Sinua saattavat kiehtoa ihmiset, jotka ovat hallitsevia ja määräileviä, jotka sanovat miten sinun kuuluu toimia, käyttäytyä tai tuntea.

Tämä on aika ristiriitainen, sillä toisaalta en voi sietää sitä, että minua pompotellaan ja toisaalta taas hyväksyn sen, jotta elämäni ei vaikeutuisi vielä lisää. Voisikin sanoa, että tämä pitää paikkaansa, mutta vain toisten tunnelukkojen takia.

Kylläpäs olen näköjään moniongelmainen, kun sain yli kymmenen tunnelukkoa. Tässä sitten tietenkin voisi taas kyseenalaistaa testin paikkaansapitävyyttä, sillä monet lukot kulkevat käsi kädessä ja ovat yhteydessä toisiinsa. Linkki testiin on kuitenkin kirjoitukseni alkupäässä. Tehköön ne, jotka haluavat oppia itsestään lisää, kaipaavat viihdettä tai ovat muuten vain tylsistyneitä lauantai-iltana kuten minä.

1 kommentti:

  1. Mä kanssa kauan kauan sitten luin tästä. En nyt yhtään muista mitään, mutta jotain osui aikalailla kohdalleen.

    Voisinpa oikeastaan tehdä tän uudelleen :)

    VastaaPoista