keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Sosiaaliset tyypit

Tuli taas todettua, että helvetti, kun ihmiset ovat rasittavia. Tässä vuosia överi ujouden kanssa taivallettua on tullut törmättyä jos jonkinmoiseen vastaanottoon, ja tiettyjen ihmisten suhtautumisen on pitkälti oppinut jo ennustamaan. Jotenkin pännii nyt niin pahasti, että taitaapi olla avautumisen paikka. Tässä tulevat sosiaaliset tyypit, ne ihmiset, jotka eivät näe mitään vikaa omassa käytöksessään. (Lista on sitten huumorilla tehty, joten ei ole tarpeen työntää meloonia nenäänsä.)

Naamanpaukuttaja: Erittäin (teko)pirteä, puhelias, kovaääninen ja ylisosiaalinen ihminen, joka vaanii työpaikkojen, koulujen ja sukukokouksien ruokatiloissa ujoja ihmisiä. Hän on yleensä pidetty ja kuvailtu vähän näteimmillä termeille kuten "iloinen ja aurinkoinen". Ensitapaamisella Naamanpaukuttaja saattaa aloittaa tutustumisen pommittamalla sinua ahdistavalla kysymystulvalla. Yleensä hän myös vaatii perustavanlaatuisia vastauksia ja hämmentyy, kun vaivaannut tai vastaat ujoon tapaasi vain yhdellä sanalla. Naamanpaukuttajalla on suuria vaikeuksia ymmärtää, miksi et ole kuin hän ja tätä mysteeriä pähkinänkokoisissa aivoissa pyöriteltyään, hän tulee siihen lopputulokseen, että olet kylmä ja töykeä, etkä vain pidä hänestä. Tästä alkaakin yleensä loukkaantuneen Naamanpaukuttajan kostoretki, jonka aikana hän levittää omaa näkemystään sinusta kanssaihmisille, mutta saattaa (valitettavasti) myös ilmestyä "toverillisesti" ilmaisemaan mielipahaansa päin naamaasi.

Oman äänen rakastaja: Muistuttaa etäisesti Naamanpaukuttajaa, koska hänkin on yleensä pidetty ja luonteeltaan puhelias ja sosiaalinen. Oman äänen rakastaja ei kuitenkaan odota muilta samanlaista käytöstä kuin itseltään, ja ujon onkin helppo ystävystyä hänen kanssaan. Yleensä Oman äänen rakastajan läheisimmät ystävät ovatkin ujoja ja häntä saattavat ärsyttää kaltaisensa aina äänessä olevat ihmiset. Vaikka Oman äänen rakastaja saattaakin vaikuttaa täydelliseltä ystävältä, pian hiljaisuuden suosimiselleen löytyy kuitenkin syy. Nimensä veroisesti hän nimittäin rakastaa kuunnella itseään ja etsii ympärilleen ihmisiä, jotka palvovat häntä ja tukevat häntä jokaisessa pikkuongelmassaan. Sen sijaan vastapalveluksia Oman äänen rakastaja ei tee. Ystävien murheet ja ongelmat eivät häntä hetkauta ja keskustelu ohjataan pian takaisin itseensä. Surukseni olen huomannut, että parhaat ystäväni ovat aina olleet Oman äänen rakastajia.

Marttyyri: Henkilö, joka ei koskaan tule juttelemaan tai ota sinuun tervehdystä kummempaa kontaktia. Koska hän ei milloinkaan ole edes näkevinäänkään sinua, päättelet hänen viihtyvän mieluummin omissa oloissaan ja päätät (helpottuneena) kunnioittaa hänen tahtoaan. Pian kuitenkin kuulet, että Marttyyri (yleensä selkäsi takana) on kovin pahastunut siitä, miten töykeästi sinä häntä kohtelet, kun et koskaan puhu hänelle mitään. Marttyyri taitaakin olla ujon ihmisen kusipäinen variaatio.

Äiti Teresa: Yleensä kiltti vanhempi naishenkilö. Toisin kuin monet muut Äiti Teresa huomaa ujouden todellisen luonteen ja ymmärtää, että kärsit siitä. Saatat jopa kertoa hänelle sinulla olevan sosiaalinen fobia, mutta siitä asiat eivät ainakaan helpotu. Äiti Teresa ottaa tehtäväkseen "auttamisesi", joka karkeasti tarkoittaa sosiaalisiin tilanteisiin väkisin työntämistä. Tätä taktiikkaa voisi verrata uimataidottoman heittämisella mereen, jotta tämä oppisi uimaan. Itselläni oli lukiossa kyseinen henkilö äidinkielenopettajana, mikä tarkoitti kohdallani ryhmätöiden, paritöiden ja esitelmien räjähdysmäistä kasvua. Sanomattakin on selvää, että kehitin aivan uudenlaisen fobian - tällä kertaa opettajaani kohtaan - ja vaihdoin salamana toisen opettajan tunneille.

Einstein: Henkilö, joka tulee siihen lopputulokseen, että ujoutesi täytyy tarkoittaa, että olet jotenkin älyllisestikin hidas. Tässä vaiheessa Einsteineista kehkeytyy joko sinua lapsentasolla pitävä ja sinulle alati hitaasti ja lässyttävästi puhuva riippakivi, tai sitten "tyhmille" kysymyksillesi tiuskiva heikkopinnainen töykimys. Lässyttävä Einstein saattaa jopa puolustaa sinua esim. Nirppanokalle, koska säälii sinua "vajavaisuutesi" tähden. Usein Einstein on pudota tuoliltaan, jos kuulee sinun tekevän jotakin "normaalia" kuten seurustelevan, bilettävän tai muuten käyttäytyvän sosiaalisesti.

Nirppanokka: Hän on se, joka inhoaa sinua, etkä voi kuollaksesikaan keksiä miksi. Vuosia Nirppanokkia kohdattuani, olen onnistunut kehittämään heistä jonkinlaisen teorian: Nirppanokka inhoaa sinua, koska hänestä ujoutesi on joko pelkkää typeryyttä tai sitten ylpeyttä (yleisemmin tätä). Hänen mielestään luulet olevasi niin muiden yläpuolella, ettet puhu heille (=hänelle) mitään. Riskiä joutua Nirppanokan kohteeksi lisää myös se, että ujoudesta huolimatta pukeudut tyylikkäästi, laitat hiuksiasi ja meikkaat, sillä tämä vahvistaa hänen näkemystään sinusta ylimielisenä. Nimittäin Nirppanokalla saattaa olla jopa ujoja kavereita, mutta he ovat yleensä seinäruusuja, jotka sopivat hänen kuvaansa ujosta ihmisestä.

Risto Reipas: Tämä on se lapsuuden "kaveri", joka juoksi hiekkalaatikolle pilaamaan päiväsi kertomalla, että joku ilkeä lapsi oli haukkunut sinua rumaksi, läskiksi, tyhmäksi tms. Näiden henkilöiden luulisi katoavan alakouluvuosien päätyttyä, mutta ei. Vieläkin Risto Reipas saattaa juosta luoksesi kertomaan, miten paljon muita vaivaa ujoutesi, ja onnistuukin saamaan sinulle varman tunteen siitä, että kaikki vihaavat sinua. Yleensä Risto Reipas vetoaa siihen, että hän on suoraselkäinen kertoessaan "totuuden" päin naamaa. Hän esittää reilua ja mukavaa kaveria, mitä hän saattaa myös itse uskoa olevansa, mutta oikeasti Risto Reipas on pikku sadisti, joka nauttii nähdessään mielipahasi, hämmennyksesi ja vaivaantuneisuutesi tästä ei-halutusta tiedosta. Risto Reippaan lempilauseet joko alkavat tai päättyvät sanoilla "ei millään pahalla".

Casanova: Yleensä miespuolinen henkilö, mutta uskon, että myös naispuolinen vastine löytyy. Casanova on tunnettu flirttailevasta käytöksestään vastakkaisen sukupuolen seurassa, ja pitääkin itseään hurmurina, vaikka todellisuudessa kukaan ei häntä tosissaan otakaan. Erityisesti Casanova kuitenkin kohdistaa hyökkäyksensä ujoihin, sillä pitää heitä säälittävinä, epätoivoisina ja helppoina kohteina, mitä hän juuri itse on. Yleensä hän hämmästyykin suuresti kuullessaan ujon seurustelevan. Casanova tunkee seuraasi niin usein kuin vain pystyy laukomaan surkeita iskuyrityksiään ja kutsumaan yleensä sinua "söpöksi", mihin koitat vaivaantuneena suhtautua kuin et olisi kuullutkaan. Casanovan kiinnostus ei ole aitoa, vaan hän pyrkii sinun avullasi pönkittämään egoaan, ja tulkitsee helposti pienimmätkin ystävällisyyden eleet tunteidesi lämpiämiseksi ja siten voitoksi itselleen. Näin ollen Casanovasta on hyvin vaikea päästä eroon ja pian huomaatkin aikataulusi muovautuvan hänen välttelemisensä mukaan.

Paskahousu: Näitä henkilöitä on valitettavasti niin työnantajien, opettajien kuin omien vanhempienkin joukossa. Paskahousu on henkilö, joka purkaa aina turhautumisensa sinuun, koska uskaltaa. Jos hänellä on huono päivä, ilmestyy hän moittimaan sinua jonkin tekosyyn varjolla. Kun joku (yleensä Paskahousun pelkäämä tai pitämä henkilö) tekee virheen, paskahousu tulee ilmoittamaan sinulle, ettei niin saa tehdä. Pahinta on se, että jos olet ujo painekattila (kuten minä) ei Paskahousulle ole takaisin sanomista. Mielestäni Paskahousu onkin sosiaalisista tyypeistä kaikista inhottavin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti